YEMEK VE ÖTESİ: GASTRONOMİ, KÜLTÜR VE TARİH
UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI 21 EKİM’DE BAŞLIYOR
Bugün hemen hemen herkesin türlü biçimde “yemek” yemekten konuştuğu bir dünyada yaşıyoruz… Bazen yeni açılan bir restoranla, bazen televizyondaki bir yemek programıyla, bazen Instagram’a koyulan bir fotoğrafla yemek birden sohbetin bir parçası oluveriyor. Yeni diyetler, sağlıklı beslenme, gündelik konuşmaların en gözde temaları arasında. Yemek içmek bugüne kadar hiç olmadığı kadar gündelik hayatımızın içine sirayet etmiş durumda. Bu altı haftalık seminer dizisinde Türkiye’de ve dünyada yemek konusunda yaşanan güncel gelişmeler, öne çıkan konular ve bunların tarihsel ve toplumsal arka planı tartışılacak. Yemek alanında Türkiye’nin ve dünyanın nereden gelip nereye gittiği, çağdaş tarihsel ve sosyolojik kuramlarla birlikte düşünülecek. Seminerlerde konuk edilecek şefler, yazarlar, yemek profesyonelleriyle birlikte İstanbul’un gastronomi dünyasına yakından bakılacak.
Kimler katılabilir: Yemek ve kültürle ilgili konulara merak duyan ve gastronomi alanında kendini geliştirmek isteyen herkes eğitim programına katılabilir. Seminerlerin hem mutfak profesyonellerinin, hem de gıda sektörünün reklam, pazarlama, araştırma, ürün ve strateji geliştirme gibi alanlarında çalışan profesyonellerin kariyer gelişimine katkıda bulunması hedeflenmektedir.
Tarih & Saat: 21 Ekim 2020 – 25 Kasım 2020, 19:00-21:15
Çarşamba günleri, 6 Hafta (Toplam 13,5 saat)
Mekân: Çevrimiçi Etkileşimli Sınıf (Zoom)
Ücret: 1450 TL
Ödemeler Axess, Bonus ve Shop & Miles Card’larına 2 taksit olarak uygulanmaktadır. Peşin ödemelerde %5, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına %10 indirim yapılmaktadır.
Eğitmen: Prof. Dr. Zafer Yenal 2000 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak dersler vermekte ve araştırmalarını sürdürmektedir. Çalışma alanları arasında tarım ve kır sosyolojisi, yemek kültürü çalışmaları ve tarihsel sosyoloji bulunmaktadır. Çağlar Keyder’le birlikte yazdığı son kitabı Bildiğimiz Tarımın Sonu başlığıyla 2013’te İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Yenal, New Perspectives on Turkey ve Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies dergilerinin Yazı Kurulu’nda yer almakta, Ağustos 2016’dan bu yana Rektör Danışmanlığı görevini sürdürmektedir.
Acılı, bol baharatlı yemekler, kahvaltıda bira çorbası içen Avrupalılar… Şekerin kendisi kadar tatlı olmayan dünya tarihindeki yeri… Sofrada adab-ı muaşeret kurallarının geçmişi… İlk kafeler… Yeme-içme tarihinin önemli olay ve süreçleri, modernlik, şehirleşme, dünya ekonomisinde temel dönüşümler gibi temel tarihsel ve sosyolojik eksenler etrafında tartışılacak.
Fransız mutfağının geçmişi ne kadar eskiye gidiyor? Türk kahvesi mi, Yunan kahvesi mi? En son ne zaman bir Japon restoranında yemek yediniz? Müslüman mahallesinde salyangoz neden satılmaz? Kültürel miras, coğrafi işaretler, aşçılık okulları… Yemeğin etnik ve ulusal köklerinin sorunsallaştırılacağı bu haftada milliyetçilik, ulus-devlet merkezli siyasal dönüşümler ve küreselleşme gibi konular konuşulacak.
Avrupa’da restoranların tarihi, aşçılığın profesyonelleşmesi ve şeflik mesleğinin ortaya çıkışı… Cinsiyete dayalı ev içi iş bölümü… Çağımızın hastalıkları: anoreksiya-nervoza ve obezite… Bu derste birbirinden farklı gibi duran bu üç konu, toplumsal cinsiyet, kadınsılık-erkeksilik ve beden politikaları gibi kavramlar etrafında birlikte düşünülecek.
Hibrit tohumları mı, yoksa GDO’yu mu tercih edersiniz? Organik yemek, illa da daha az karbon ayak izi mi demek? Yeşil Devrim de neymiş? Deli dana, kuş gribi, salmonella… Yediklerimizden korkar olduk. Tarımın sanayileşmesi, biyoteknolojinin toplumsal sonuçları, gıda pazarının çeşitlenmesi gibi konularla, bugün yediklerimizin nasıl üretildiği ve bütün bunların çevreye etkileri masaya yatırılacak.
Türkiye’de son yıllarda tarım ve gıda üretimi büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu durum, kırsal bölgeleri ve çiftçilikle uğraşan kesimleri özellikle etkiliyor. Bu derste tarımsal bölgelerin tarım-dışı yatırımlara açılması, küçük üreticilerin karşılaştığı sorunlar, artan süpermarketleşme ve sertifikasyon gibi konular tartışılacak.
Bugün neden yemekten çok konuşur hale geldik? Üçüncü kuşak kahve dükkanları, “celebrity” şefler, televizyonda yemek programları, gurme-yazarlar, büyüyen yemek medyası… Bütün bunları nasıl yorumlamalı? Covid-19 yeme-içme alışkanlıklarımızı nasıl etkiledi? Bu derste 21. yüzyıl Türkiyesi ve yeme-içme alanındaki gelişmeler, güncel tüketim sosyolojisi yaklaşımları çerçevesinde değerlendirilecek.