Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, Nâzım Hikmet’i ölüm yıldönümü olan 3 Haziran 2022’de, Nilay Özer’in vereceği bir konferansla anıyor… Özer, saat 17:00’de başlayacak olan konuşmasında, Memleketimden İnsan Manzaraları’nda yer alan toplumsal sınıfları ve toplumsal tipleri ele alacak.
Nâzım Hikmet, Kemal Tahir’e 20.3.1942 tarihli mektubunda, 12.000 mısralık dört kitap olacağını öngördüğü Memleketimden İnsan Manzaraları’nda, toplumsal sınıfların belli bir tarihi devredeki durumunu vermek istediğini yazar. Farklı sınıflardan insanların hikâyelerinin, görüntülerinin, sosyal ve ekonomik şartlara bağlı yaşam biçimlerinin irili ufaklı kesitlerle birbirine eklemlendiği yapıt için söz konusu devre 1940’ların ilk yarısıdır ancak yapıtta 1908’den 1940’ların sonuna kadarki olaylarla onların toplumsal sınıflar üzerindeki etkisine dair veriler ve yorumlar bulunur. Nâzım Hikmet, yapıtının birinci kitabını lümpen proleter, proleter ve küçük burjuva sınıflarının takdiminde bir mukaddime ve hazırlık, ikinci kitabını küçük burjuva ve burjuva sınıflarının takdiminde bir mukaddime olarak belirler. İkinci kitaptan itibaren toplumsal tipler karşılaşmaya başlayacaktır.
Memleketimden İnsan Manzaraları’nda toplumsal sınıflar ve toplumsal tipler konusunun ele alınacağı bu konuşmada, şairin yapıtına içkin kıldığı sosyolojik temellendirmelerin şiirle nasıl mümkün kılındığı değerlendirilecek, George Simmel’in “duyular sosyolojisi”, Ulus Baker’in “duygular sosyolojisi” ve Dziga Vertov’un Film Kameralı Adam adlı sinema yapıtıyla karşılaştırmalı bir okuma yapılacaktır.
3 Haziran 2022, Cuma
17:00
Zoom Canlı Yayın
Etkinlik herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.
Nilay Özer
Biyografi
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği bölümünü bitirdi.
Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nün yüksek lisans ve doktora programlarını modern Türk şiiri üzerine hazırladığı tez çalışmalarıyla tamamladı.
Çeşitli üniversitelerde Türk Dili, Yaratıcı Yazarlık, Yaratıcı ve Eleştirel Düşünme, Diksiyon, Çocuk Edebiyatı, Epik Edebiyatı, Toplum ve Ekoloji, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gibi dersler verdi. Hâlâ Beykoz Üniversitesi’nde doktor öğretim üyesidir ve yanı sıra Yeditepe Üniversitesi’nde ders vermektedir.
1995’ten bu yana çeşitli dergilerde şiir yayımlayan Nilay Özer’in şiirleri İngilizce, Almanca, Fransızca, Romence, Farsça, İtalyanca, Çince gibi dillere çevrildi. Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmış beş çocuk kitabı vardır.
Kitapları
Şiir kitapları
Zamana Dağılan Nar (1999)
Ol!.. (2005)
Korkuluklara Giysi Yardımı (2015)
Çocuk Kitapları
Meşe Palamudu Macanda (2015)
Uçan Kaçan Bir Pijama Öyküsü (2016)
Yara Bandı Fabrikası (2016)
Üç Ejder Masalı (2017)
Unutkanlık Boruları Dalgınlık Kanalları (2018)