TÜRKİYE HİKÂYELERİNİ ANLATIYOR
Nâzım Hikmet’in 1939-1945 yılları arasında kaleme aldığı Memleketimden İnsan Manzaraları’nın 70. yaşı mutlu bir tesadüfle “Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”nun kuruluşunun 20. yaşına denk geldi. Bu destansı eserde 1908’den 1945’e kadar olan zaman diliminde üç yüzden fazla karakter üzerinden anlatılan Türkiye’nin hikâyesidir.
Aradan 70 yıl geçtikten sonra, Açık Radyo ve Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi işbirliğiyle hayata geçirilen “Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” projesi çerçevesinde, Türkiye’yi hayat-ı hakikiye hikâyelerini anlatmaya davet ettik.
Bize ulaşan dört yüz hikâye, Ömer Madra, Güven Güzeldere, Murat Gülsoy ve İlksen Mavituna’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildikten sonra, seçilen yüz yirmi sekiz hikâye profesyonel bir editör grubu tarafından yayına hazır hale getirildi. Daha sonra editörler ve sanatçılar tarafından seslendirilen hikâyeler, 26 Ekim 2015’ten, 29 Nisan 2016’ya kadar Açık Radyo’da hafta içi her gün 12:55-13:10 saatleri arasında yayınlandı.
Hikâyelerin Açık Radyo’da yayınlanmasından bir sene sonra ise, Can Yayınları bu seçkiyi kitaplaştırdı. Mayıs 2017’de raflarda yerini alan Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor kitabı, aile hikâyelerini, aşk ve delilik üzerine hikâyeleri, toplumsal-kültürel-etnik kimlik hikâyelerini, yaşam ve ölüm, toplumsal ve siyasal olaylar, yardımlaşma, dostluk ve yoksulluk hikâyelerini, seçici kurulun hazırladığı önsözlerle birlikte sunuyor.
Hepsi de Türkiye’nin hikâyeleri. Gerçekten yaşanmış ya da Oğuz Atay’ın deyişiyle, “hayat-ı hakikiye hikâyeleri”. Yaşandılar, yazıldılar. Anlatıldılar, anlaşıldılar. Şimdi sıra paylaşılmalarında.