Nilüfer Belediyesi tarafından verilen Mehmet H. Doğan Ödülü’ne, bu yıl Yalçın Armağan’ın İletişim Yayınları‘ndan çıkan İmgenin İcadı kitabı layık görülürken, Merkez bünyesinde Olcay Akyıldız ve Murat Gülsoy tarafından yayına hazırlanan, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından basılan Şiir Dünyadan İbaret: Nâzım Hikmet Üzerine Yeni Çalışmalar kitabı da “anılmaya değer” bulundu.
Orhan Alkaya, Metin Celal, Gültekin Emre, Haydar Ergülen ve Orhan Tekelioğlu’dan oluşan Seçici Kurul, gerekçeli kararlarını şöyle açıkladı:
“Murat Gülsoy ve Olcay Akyıldız’ın editörlüklerinde hazırlanan Şiir Dünyadan İbaret‘in, Nâzım Hikmet gibi hakkında pek çok çalışma yapılmış bir şair üstüne, yine de yeni fikirlerle dolu yazıların yazılabileceğini göstermesi ve bu bağlamda, akademik eleştirinin gücünü ortaya koyan bir derleme olması nedeniyle Seçici Kurul olarak anılmaya değer olduğuna oy birliğiyle karar verilmiştir.”
Temmuz 2019’da Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlanan Şiir Dünyadan İbaret: Nâzım Hikmet Üzerine Yeni Çalışmalar, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin 2014-2019 yılları arasında düzenlediği Nâzım Hikmet sempozyumları, konferansları ve araştırma projeleri sonucu ortaya çıkan çalışmaların bir dökümü niteliğinde.
Olcay Akyıldız’ın önsözüyle açılan kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde Veysel Öztürk ve Erkan Irmak tarafından kaleme alınan yazılar Nâzım Hikmet’in son dönem şiirlerine odaklanıyor. Kitabın ikinci bölümü Nâzım Hikmet’in çok yönlü bir sanatçı oluşuna ve farklı türlerdeki üretimine odaklanan, Murat Gülsoy, Fakiye Özsoysal, Esra Dicle ve Oğuz Makal’ın yazdığı makalelerden oluşuyor. Kitabın son kısmı ise Nâzım Hikmet’in Türkçe şiire etkisi meselesi etrafında şekillenen, Kenan Behzat Sharpe, Yalçın Armağan ve Zeynep Uysal ile Murat Gülsoy’un yazdığı üç makaleden oluşuyor.
Olcay Akyıldız, kitabın temel amacını şöyle açıklamış:
Nâzım Hikmet’in üzerine çok yazılıp çizilen bir şair olmasına rağmen edebiyatının derinlikli eleştirel incelemelerinin az sayıda oluşu gerçeği de bu düşünceyi hayata geçirmeyi zorunlu kıldı. Şiirlerinin yanı sıra sinemadan tiyatroya, resimden romana farklı türlerde eserler vermiş olan Nâzım Hikmet kendi poetikasını kurarken edebiyat ve sanat eleştirisine de kafa yormuş çok yönlü bir sanatçı. O nedenle şair üzerine hazırlanacak bir kitabın onun bu çok yönlü sanatçı kişiliğini ortaya koyması temel arzumuz oldu.