ZAFER TOPRAK’TAN NÂZIM HİKMET İNCELEMELERİ

Yönetim Kurulu üyemiz Prof. Dr. Zafer Toprak‘ın Nâzım Hikmet’i konu alan iki makalesi Toplumsal Tarih dergisinin Temmuz ve Ağustos sayılarında yayımlandı…

Prof. Dr. Toprak, Toplumsal Tarih - TemmuzTevfik Fikret’in ölümünün 100. yılı vesilesiyle yazdığı, Toplumsal Tarih dergisinin Temmuz 2015 sayısında yayımlanan makalesinde, inancıyla ve inançsızlığıyla döneminde çok sert eleştirilere maruz kalan Fikret’e, günümüz Türkiye’sinde ne ölçüde hoşgörüyle bakıldığını sorguluyor.

Postmodern çağın sınıf sorununu tarihin derinliklerine gömen, ancak kültür eksenli sorunları ön plana çıkaran yapısının, siyasi görüşleri nedeniyle uzun yıllar hapis yatan Nâzım Hikmet’in “aklanmasına” ve nesnel analizlere konu olmasına fırsat verdiğinin altını çizen Prof. Dr. Toprak, din etmeninin bu denli ön planda olduğu günümüz toplumunda, Tevfik Fikret’in nasıl bir turnusol kâğıdı işlevi gördüğünü ortaya koyuyor. Prof. Dr. Toprak’ın Tevfik Fikret’i eleştiren, yeren, öven kitap ve makalelere atıfta bulunduğu, Ziya Gökalp’in yaklaşımını da mercek altına aldığı makalesinin tamamını aşağıda okuyabilirsiniz:

Toplumsal Tarih, Ağustos 2015Toplumsal Tarih dergisinin bu ayki sayısında yayımlanan “Mayakovski’nin İntiharı ve Nâzım Hikmet” başlıklı makalesinde ise, Prof. Dr. Zafer Toprak, dünyaca ünlü Ekim Devrimi şairi Mayakovski ile Nâzım Hikmet’in ilişkisini ele alıyor.

Nâzım Hikmet’in Moskova’da eğitim görürken tanıştığı ve basamaklı dize yapısından etkilendiği Gelecekçi şair Mayakovski hakkındaki düşüncelerini, “Açların Gözbebekleri” şiirinin ortaya çıkışını ve Konstrüktivizm’e yaklaşımını, dönemin Rusya’sının entelektüel ortamıyla birlikte tasvir eden Toprak, daha sonra Nâzım Hikmet’in Resimli Ay dergisinde, 1930 Temmuz’unda yayımladığı “Muazzam Şair Mayakofski Neden İntihar Etti?” başlıklı makalesini inceliyor. Makalenin tamamını aşağıda okuyabilirsiniz: