Aşiyan Konuşmaları’nın Mayıs ayındaki konuğu, Boğaziçi Üniversitesi ATA Enstitüsü’nden Irmak Ertör oluyor…
Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin Ekim 2021’de başlattığı yeni etkinlik dizisi Aşiyan Konuşmaları, beşinci bölümüyle devam ediyor. İçinden geçtiğimiz günlerde özgür ve özerk bir akademinin olmazsa olmaz göstereni olan akademik çalışmalarımızı kamunun ilgisine sunmak; Boğaziçi Üniversitesi’nin köklü akademik kültürü içinde üretilen çalışmaları, kitapları, bilimsel projeleri tanıtmak; akademik liyakat ve bilimsel titizliğin ortaya çıkardığı sonuçları paylaşmak üzere başlattığımız bu seride her ay Boğaziçi Üniversitesi’nin sosyal ve beşeri bilimler alanlarında çalışmalarını sürdüren akademisyenleri güncel projelerini anlatıyor.
ATA Ensititüsü’nden Irmak Ertör’ün “Denizler, Balıkçı Toplulukları ve Mavi Adalet: ‘Okyanuslar Biziz, Halklar Biziz!’” başlıklı konuşması 12 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 17:00’de başlayacak. Zoom’dan yayınlacak olan etkinliğin moderatörlüğünü Zeynep Uysal üstleniyor.
Denizler, Balıkçı Toplulukları ve Mavi Adalet: “Okyanuslar Biziz, Halklar Biziz!”
Çevre adaleti ve iklim adaleti tartışmalarının eskiye kıyasla çok daha görünür ve elzem olduğu günümüzde bu tartışmaların genellikle unutulan aktörlerinden biri, balıkçılar ve balıkçı toplulukları bu gündemin neresine oturuyor?
Küçük ölçekli balıkçılar ve balıkçı topluluklar yüz yıllarca balık üretiminin ve gıda sisteminin önemli bir unsuru olmuştur. Endüstriyel balıkçılığın yayılması ve ekonomik ve politik olarak güçlenmesiyle pek çok yerde marjinalize edilmiş olsalar da doğrudan insan tüketimi için kullanılan deniz ürünlerinin üçte ikisini halen onlar avlamaktadır.
Küresel ekonominin ve denizel endüstriyel sektörlerin özellikle son on yılda ortaya çıkan ve hızla yayılan mavi büyüme hedefleri yaşamlarını gitgide zorlaştırmakta, karşılaştıkları ekolojik ve toplumsal adaletsizlikler sebebiyle yerlerinden ve kaynaklarından edilmekte veya edilme tehdidi altında bulunmaktadırlar. Bu sebeplerle yaşadıkları çeşitli sosyoekolojik ihtilafları ve mücadelelerini görünür kılmaya çalışmakta, hem yerelde hem küresel olarak örgütlenmekte ve ‘Balıkçı Adaleti’ veya ‘Mavi Adalet’ talep etmektedirler.
Bu konuşmada Çevre Adaleti Atlası kullanılarak denizlerde ve kıyı bölgelerde yeterince tanınmayan bir sosyal aktör olan balıkçı topluluklardan ve yaşadıkları sosyal ve çevresel ihtilaflardan bahsedilecektir. Çevre adaleti tartışmalarının kıyı ve denizlerdeki mavi boyutuna odaklanılacak ve bu konuların gıda egemenliğiyle ilişkisine değinilecektir.