Boğaziçi Üniversitesi Jeofizik Anabilim Dalından Mustafa Aktar, 16 Mart Perşembe günü Aşiyan Konuşmaları’na konuk oluyor. Murat Gülsoy’un moderatörlüğünü üstlendiği ve herkesin katılımına açık olan çevrimiçi etkinlik saat 17:00’de başlayacak.
Kandilli Rasathanesi, Osmanlıdan Cumhuriyete devreden en yaşlı bilim kuruluşlarımızdan birisidir. Bugün adını sadece depremlerde duyuyoruz, ama geçmişte göktaşları, kuyruklu yıldızlar, Güneş tutulmaları, manyetik fırtınalar, saat ayarı gibi her tür yer ve gök olaylarında, akıl hocalığını bu kurum üstlenmiş. Pera’daki ilk kuruluş yıllarında adı sadece levantenler arasında bilinirmiş. Cumhuriyet ile birlikte tüm ülkenin en güvendiği danışman konumuna gelmiş. Toplumun bilimle tanışmasına ve doğa olaylarına fizik gözlüğüyle bakmasına öncülük etmiş. Modernleşme sürecinde bilim kültürünün yerleşmesinde önemli bir aktör olmuş. Bir buçuk asırlık yaşamı boyunca, yakıp yıkılma dahil onlarca kriz yaşamış. Avrupa’dan Anadolu köylerine kadar geniş kökenlerden gelen kadroların bilim tutkusu sayesinde ayakta kalmış. Bundan yaklaşık kırk yıl önce Boğaziçi Üniversitesi ile birleşmiş ve günümüzde dünya ölçeğinde tanınan bir kimlik kazanmıştır. Çoğumuzun belleğinde öyle ya da böyle bir iz bırakmış olan bu ilginç kurumun 150 yıllık yaşam öyküsünü merak edenler için kısa bir tarih söyleşisi.
Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin Ekim 2021’de başlattığı etkinlik dizisi Aşiyan Konuşmaları, sekizinci bölümüyle devam ediyor. İçinden geçtiğimiz günlerde özgür ve özerk bir akademinin olmazsa olmaz göstereni olan akademik çalışmalarımızı kamunun ilgisine sunmak; Boğaziçi Üniversitesi’nin köklü akademik kültürü içinde üretilen çalışmaları, kitapları, bilimsel projeleri tanıtmak; akademik liyakat ve bilimsel titizliğin ortaya çıkardığı sonuçları paylaşmak üzere başlattığımız bu seride, Boğaziçi Üniversitesi’nin sosyal ve beşeri bilimler alanlarında çalışmalarını sürdüren akademisyenleri güncel projelerini anlatıyor.