ASUMAN SUSAM
GÜNÜMÜZ ŞAİRLERİNDE NÂZIM HİKMET ETKİSİ: BİR SÖZLÜ TARİH PROJESİ
0:11 – Nâzım Hikmet deyince aklınıza ilk neler geliyor?
0:58 – İlk okuduğunuz Nâzım Hikmet eseri neydi? Okuduğunuzda hangi duyguları hissettiniz?
1:47 – Nâzım Hikmet’in hayatına dair ilk öğrendiğiniz bilgiler nelerdi?
2:43 – Kendi şiirinizle Nâzım Hikmet şiiri arasında bir akrabalık ya da ilham ilişkisinden söz edebilir misiniz?
4:51 – Nâzım Hikmet’in hangi dönem şiirlerini kendinize daha yakın buluyorsunuz?
9:00 – Bir şiirinizde hiç Nâzım Hikmet’e gönderme yaptığınız oldu mu?
9:49 – Nâzım Hikmet’in sizce en önemli eseri hangisidir?
12:10 – Nâzım Hikmet’i hayatının farklı dönemlerinde okuduğunuzda, farklı verimler aldığınız oldu mu?
15:06 – Nâzım Hikmet’in yazar kimliği sizi etkilemiş midir?
15:38 – Nâzım Hikmet’in politik duruşu ve mücadelesi sizi etkilemiş midir?
16:13 – Nâzım Hikmet sizce Türk şiirini nasıl etkilemiştir? Ne gibi yenilikler getirmiştir?
19:30 – Nâzım Hikmet yaşadığı dönemin ve sonraki dönemlerin şiirini ne kadar ve nasıl etkilemiştir?
22:25 – Sizce Nâzım Hikmet’in şiiri bugün hâlâ geçerli midir? Bugün hâlâ bir şairi etkisi altına alabilir mi?
“Nâzım’ın çok önemli dönemleri var ve o çok önemli dönemlerinin de önemli şiirleri var. Örneğin hep düşünüyorum, ‘Nâzım bugün yaşıyor olsaydı nasıl bir şiir yazardı?’ diye. Galiba deneysel şiirlere yakın şiirler yazardı çünkü Nâzım Hikmet gelecekçi bir şair. Modernist ve gelecekçi bir şair. Son derece önemli buluyorum bunu. Geleneği kullanma hali ve biçimi de Nâzım Hikmet’in böyle. Aslında geleneğin izini sürenler, geleneği dönüştürmeyi Nâzım kadar başarabilmişler midir, bunun da sorgulanmasının yapılması gerekiyor. Çünkü olduğu gibi temsiliyet ilişkisiyle alıp sürdürmek değil. Yani şiir zaten böyle bir şeyi kaldırır bir şey değil. O taklidi bir devamdan başka bir şey olmuyor ama Nâzım’ın yaptığı o geleneği de çok iyi bilen haliyle onu deforme etmesi, yeniden biçimlendirmesidir.”
1968 yılında İzmir’de doğdu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda lise ve ilkokul düzeyinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 2004 yılından itibaren kısa bir süre İstanbul’da bulunduktan sonra İzmir’e dönüş yaptı. Halen İzmir’de yaşıyor.
İlk şiiri 1989 yılında Milliyet Sanat’ta ve o yılın Genç Şairler Antolojisi’nde yayımlandı. O tarihten itibaren şiirleri ve edebiyata dair eleştirel denemeleri çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Kemik İnadı isimli kitabıyla Ruhi Su Şiir Ödülü’ne layık görüldü.
Şiir: Bir Unutuş Olsun (1995), İhtimal ki Aşk (2001), Susunca Sen (2008), Dil Mağarası (2012), Kemik İnadı (2015), Plasenta (2018)
İnceleme: 99 Beyit: Divan Şiirlerinden Derlemeler ve Çözümlemeleri (derleme, Makbule Aras ve Melike Koçak ile birlikte, 2008), Yangın Yıllarından Nidâ’ya Ahmet Telli Şiiri (2010), Toplumsal Bellek ve Belgesel Sinema (2015)