DİYALOGLAR 11 ARALIK’TA: BETON , THOMAS BERNHARD

Farklı olasılıkların, varoluş biçimlerinin ve zihniyetlerin yaşam bulduğu bir edebiyatı sahiplenen iki yazar Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy, Diyaloglar serisine Avusturyalı yazar Thomas Bernhard’ın Beton romanını ele alarak devam ediyor. Etkinlik 11 Aralık Salı günü saat 19:00’da Saint Michel Lisesi Tiyatro Salonu’nda başlayacak.

Thomas Bernhard Beton‘da, tahrip gücü yüksek yazısına, kendine özgü kesintisiz, boşluksuz düzyazı analitiğine otobiyografik öğeleri de dahil ediyor. Rudolf’un bir türlü başlayamadığı Felix Mendelssohn Bartholdy çalışması -müzik yazısı ya da aslında zihinsel çalışması- önünde varlığıyla aşılmaz bir engel kuran ablası onun felaketi olur. Rudolf’un akciğer hastalığıyla yaşadığı nefes darlığı, nefes alınmaz bir mezar çukurunun anlatımına vurgu yaparken, Thomas Bernhard’ın ben-anlatıcının çıkmazlarından açtığı yaylım ateş, siyasetten toplumsal yaşamın kesitlerine, insan ilişkilerinin mahvedici ve gülünç yönlerine sıçrıyor, çarpıcı bir sonla betona çakılıyoruz. Betonun donuk ve soğuk yüzeyinde, insanın taşlaşmış bir toplumsal hayvana dönüşmüş sureti yansıyor.

“Tarihte dikilmiş en yüksek ve en pahalı ve gerçekten de en kıymetli mezar taşı bir köpek için dikilmiş. Hayır, Amerika’da değil sanılacağı gibi, Londra’da. Bu gerçeği yeniden anımsatmak insanın köpek hakkında doğru düşünmesine yetecektir. Soru bu dünyada çoktandır birinin ne kadar insansı olduğu değil, ne kadar köpeksi olduğudur, bugüne kadar temelde, gerçek onurlandırmak isteniyorsa insanın ne kadar köpeksi olduğunun söylenmesi gereken yerde, ne kadar insancıl olduğu söyleniyor. İğrenç olan da bu.”