Dokuz yıl aradan sonra yayımladığı Manves City ve Sürüklenme romanlarını konuşmak üzere, edebiyatımızın önde gelen yazarlarından Latife Tekin’i 16 Nisan 2019 Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda, Yazar & Şair Buluşmaları‘nda konuk ettik.
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Zeynep Uysal’ın soru ve değerlendirmeleriyle ilerleyen söyleşide Latife Tekin, ilk kitabı Sevgili Arsız Ölüm (1983) ve ardından gelen Berci Kristin Çöp Masalları (1984) ile başlayan edebiyat serüveninde başkaldırı, yoksulluk, büyük kentlere göç edenlerin yaşamlarını anlattığı o yıllardan bugüne yoksulların hayatında nelerin değiştiğine değindi.
Hayattan arındırılmış, güzel yazılmış estetik bir metin okumaktan- içinde hayat yoksa- sıkılıyorum. Hiyerarşik bir kurgudan sıkılıyorum, o nedenle pek çok şeyi alttan alta oyarak şekillendiriyorum. Bu anlamda edebiyat yapmak için edebiyat yapmıyorum. Yoksulluğu mesele etmiş bir yazar olmaya gelince… Ben bunu ele alıncaya kadar kimse yoksulluğu benim mesele ettiğim gibi etmemişti. Bu yoksulluğu kutsallaştırmak değil, yoksulluk işte böyle tartışılır demek anlamında bir meydan okumaktı. Dili kullananlar bile yoksul değiller; yoksulların elinden alınmış bir imkân bu. Dolayısıyla dili kullananlar (yazanlar) yoksullara “Siz yoksulsunuz” diyor. Benim yaptığım şey, bunu deşifre etmek.