Farklı disiplinlerde üretilen çalışmaları ve yaklaşımları bir araya getirmek istediğimiz bu panelde resmi hatırlama aygıtlarının dışında kalan “kişisel ve toplumsal bellek” konularına odaklanarak hatırlamak, unutmak ve kaydetmek eylemlerine dair iki temel izleğimiz olacak. Bir yandan panel başlığıyla ilgili kavramsal ve teorik bir tartışma yürütürken bir yandan da biçimsel ve kurgusal temsil imkânlarını tartışacağız.
Edebiyat, sinema, sosyoloji ve sanat alanlarında çalışan dört panelistle birlikte zor geçmişlerin temsili veya temsil edilememe pratiklerini tartışmaya açarken bazı soruların kılavuzluğunda ilerleyeceğiz: Geçmişin maddi tanıkları nelerdir? Bu tanıklar hangi bağlamlarda muhafaza edilmiş, hangi durumlarda imha edilmiştir? 21. yüzyıla gittikçe hâkim olan görsel kültür ve dijitalleşen dünyada hatırlama ve unutma pratiklerinde de bir dönüşümden bahsedebilir miyiz? Hatırlamanın genelde geçmişe dair bir eylem olduğu varsayımına karşı, “geleceği hatırlamak” gibi bir alternatiften bahsetmek mümkün müdür? Bugünü “geçmişin geleceği” olarak kurgulamak, geleceğe hangi alternatif bakış açılarını doğurur?
Biçimsel imkânları değerlendireceğimiz ikinci izlek kapsamında resmi söylemin dışında kalan veya bırakılan hafıza kavramının edebi ve sanatsal temsillerini tartışmak istiyoruz. Bu temsiller hatırlamak, unutmak ve kaydetmek eylemlerini ifade etme veya yeniden kurgulama konusunda ne gibi biçimsel imkânlar veya sınırlar çerçevesinde işler? Unutmanın politikasına karşı hatırlamanın edebiyatı veya sanatı diye bir tanım mümkün müdür?