Tümü 16 /Açılış 0 /AŞİYAN KONUŞMALARI 0 /Aşiyan Konuşmaları 0 /BLOG 0 /DİSİPLİNLERARASI KARŞILAŞMALAR 0 /Disiplinlerarası Karşılaşmalar 0 /DİYALOGLAR 0 /Diyaloglar 0 /DUYURU 0 /EĞİTİM PROGRAMLARI 0 /ETKİNLİKLER 0 /GELECEK ETKİNLİKLER 0 /İNCELEME 11 /KALEMİNDEN 0 /KISA FİLM 1 /LEYLÂ ERBİL ÖZEL KOLEKSİYONU 0 /LİSANSÜSTÜ BULUŞMALARI 0 /MAKALE 3 /MERKEZ PROJELERİ 0 /NÂZIM HİKMET KONFERANSLARI 0 /Nâzım Hikmet Konferansları 0 /SERGİ 0 /SÖYLEŞİ 1 /Sözlü Tarih 0 /Uncategorized @tr 0 /Video Arşivi 0 /YAYIN 0 /YAZAR & ŞAİR BULUŞMALARI 0 /Yazar & Şair Buluşmaları 0

Leylâ’dan Tezer’e
18 Şubat 1986 tarihinde Tezer Özlü ölür. 22 Şubat 1986 tarihli Hürriyet gazetesinde Leylâ Erbil adı ile bir vefat ilanı yayınlanır. “Sevgili dostum, kardeşim, çok değerli yazar TEZER ÖZLÜ’yü kaybettim. Sevenlerinin başı sağ olsun.” demektedir.
19/02/2024/tarafından Fatih Aşan
“irmik helvası kavuracaksın,,, işte hakikat”: Leylâ Erbil’i anıyoruz
Leylâ Erbil’i ölüm yıldönümünde helva kavurmak için tencere başında olmasa da helva meselesi ile ince bir işçilikle uğraştığı roman sayfaları arasında anmak istedik.
19/07/2020/tarafından Buket Okucu
“YAZARLIK HAYATIN TA KENDİSİ” İYİ Kİ DOĞDUN LEYLÂ ERBİL
“Yazarlık hayatın ta kendisi, neyin üstte neyin altta olduğunu pek bilemeyeceğimiz katmanlar içeriyor; duygusal tarihini, köklerini, yıldızlarını kestiremediğimiz…”
12/01/2019/tarafından Buket Okucu
3 HAZİRAN DÜNYA BİSİKLET GÜNÜ VE NÂZIM HİKMET
BM 12 Nisan 2018 tarihinde 3 Haziran’ı Dünya Bisiklet Günü olarak ilan ettiğinde muhtemelen o günün bir büyük şairin ölüm yıldönümüne denk geldiğini bilmiyordu.
30/05/2018/tarafından Buket Okucu
EKİM DEVRİMİ’NİN PORSELENLERİ
1917 Ekim Devrimi’nden hemen sonra porselen üretimini, sistematik olarak propaganda aracı olarak kullanma fikri, cehaletle mücadeleden sorumlu Sovyetler Birliği Halkın Aydınlatılması Komitesi (Narkompros) komiseri Anatoly Lunacharsky tarafından yürürlüğe koyuldu.
17/01/2018/tarafından Buket Okucu
TARIK AKAN VE NÂZIM HİKMET
Tarık Akan’ı usta sanatçılığı ve mücadeleci kişiliğinin yanı sıra, Nâzım Hikmet’in mirasının yaşatılmasına yaptığı katkılardan dolayı da minnetle hatırlayacağız…
20/09/2016/tarafından Buket Okucu
SEMPOZYUMUN ARDINDAN: VAKITLARI YAKALAYABİLİR MİSİN NÂZIM?
14-15 Aralık tarihlerinde gerçekleşerek yerli ve yabancı 11 farklı üniversiteden 21 konuşmacı ile 6 şairi bir araya getiren “Vakıtları Yakalamak İstiyorum”: Dünden Yarına Nâzım Hikmet Sempozyumu, Nâzım Hikmet’in Türkçe edebiyatta ve Dünya edebiyatındaki konumunu, içinde bulunduğu tarihsel, sosyal ve siyasi koşulları nasıl sanatsal birer malzemeye dönüştürdüğünü ve felsefe, sinema gibi farklı disiplinlerle olan ilişkisini tartışmaya açtı.
04/01/2016/tarafından Buket Okucu
NÂZIM HİKMET, ÜÇÜNCÜ ENTERNASYONAL VE MAHATMA GANDHİ
Zafer Toprak Toplumsal Tarih dergisinin Aralık 2015 sayısında, Üçüncü Enternasyonal'in ve büyük bir olasılıkla Hikmet'in Mahatma Gandhi'ye karşı tutumunu ele alıyor.
09/12/2015/tarafından Buket Okucu
SIRADANLAŞAN ÖFKE VE TOPLUMSAL TANIKLIKTA BİR İZ: ÇETİN ALTAN VE “VATAN ŞAİRİ” NÂZIM HİKMET
1965- 1969 yılları arasında milletvekilliği yapan Altan, resmi olarak vatan haini kabul edilen Nâzım Hikmet’i en büyük vatan şairi gördüğü için neredeyse mecliste can veriyordu.
27/10/2015/tarafından Merve Şen
NÂZIM HİKMET’İN PUTLARI KIRIYORUZ KAMPANYASI VE YENİ EDEBİYAT
Temmuz ve Ağustos aylarındaki yazılarında, Nâzım Hikmet’i Tevfik Fikret ve Mayakovski ile birlikte ele alan Toprak, bu ayki makalesinde ise Nâzım Hikmet’in Haziran 1929’da Resimli Ay Dergisi’nde başlattığı Putları Yıkıyoruz kampanyasını mercek altına alıyor.
01/09/2015/tarafından Buket Okucu
SOSYALİST GERÇEKÇİLİĞİN İÇİNDEN TOPLUMSAL GERÇEKÇİLİĞE: BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE
Dünyada var olan her şeyin, algı ve bakış açısıyla eşdeğer çoklukta olduğu fikri, Gerçekçiliğin (Realism) kendi içinde kırılmalar yaşamaya başladığı günlerde vurgulanmaya başlanmıştır. Önce gözle görülen ‘gerçek’in güvenirliği sorgulanmış...
24/08/2015/tarafından Merve Şen
ZAFER TOPRAK’TAN NÂZIM HİKMET İNCELEMELERİ
Yönetim Kurulu üyemiz Prof. Dr. Zafer Toprak’ın Nâzım Hikmet’i konu alan iki makalesi Toplumsal Tarih dergisinin Temmuz ve Ağustos sayılarında yayımlandı.
06/08/2015/tarafından Buket Okucu
NASIL HATIRLAMALI? HANGİ İMGELEM? YAŞAR KEMAL’İN TOPLUMSAL BELLEĞİMİZDE NASIL YER ALACAĞI…
Yaşar Kemal öldü. Ya da, daha doğrusu, sonsuzluğa yürüdü. Bunu yazarın ardından büyük laf etmiş olmak için söylemiyorum. Ortaya koyduğu eserin nicelik ve niteliği bunu söyletiyor. Bu eseri ortaya koyan bir yazarın kolay kolay unutulacağını, azımsanacağını düşünebiliyor musunuz?
03/03/2015/tarafından Erol Köroğlu
MEŞHUR ADAMLAR ANSİKLOPEDİSİ’NDEN BİR DELİLER EVİ’NE
Memleketimden İnsan Manzaraları Nâzım Hikmet’in ve Türk edebiyatının başyapıtlarından biridir. Binlerce mısradan oluşan bu efsanevi yapıt şiir, roman, sinema, destan gibi türler arasında dolaşır.
13/01/2015/tarafından Murat Gülsoy
HAFIZANIN MASALI PEŞİNDE İKİ ÖRNEK: MASALLARIN MASALI
7 Mart 1958 tarihli Masalların Masalı, Nâzım Hikmet'in en dingin ve düşündürücü şiirlerinden bir tanesi. İsmini Nâzım Hikmet'in aynı adlı şiirinden alan ve hem 1984 hem de 2002 yıllarında Tüm Zamanların En İyi Animasyonu ödülünü alan Masalların Masalı kısa filmi ise, Yuri Norstein'ın hafızasına dağılmış hatıraların görsel bir dökümü.
07/01/2015/tarafından Merve Şen
ADALET AĞAOĞLU NÂZIM HİKMET’İ ANLATIYOR
Murat Gülsoy'un Adalet Ağaoğlu ile gerçekleştirdiği söyleşi, Nâzım Hikmet'in kuşaklar boyunca edebiyatçılar üzerinde bıraktığı izleri sürmemize yardımcı oluyor.
06/12/2014/tarafından Murat Gülsoy“KALEMİNDEN” SERİSİ

ATİLLA BİRKİYE’NİN KALEMİNDEN: SAAT 21-22 ŞİİRLERİ YA DA BİR KALBİN KARASEVDÂ ŞARKILARI
Nâzım Hikmet’in şiirini “anlamak”, çözümlemek ya da üstüne konuşmak için onun gerçek yaşamını da bilmek gerekir. Şiirin esin kaynakları kendi yaşadıklarındandır; yaşamı ile şiiri iç içedir.
12/12/2016/tarafından Buket Okucu
ADNAN BİNYAZAR’IN KALEMİNDEN: NÂZIM’IN ŞİİRİ
Toplumsal gelişmenin her aşamasında halkı aydınlatacak, ona gerçekleri bilinçle kavramanın yolunu gösterecek biri çıkmıştır. En ilkel toplumlarda bile, Goethe'nin deyimiyle, "ışığı duyanlar" vardır.
10/11/2016/tarafından Buket Okucu
BEHÇET ÇELİK’İN KALEMİNDEN: NÂZIM HİKMET’İN HİKÂYELEŞTİRDİKLERİ
Şairdir, komünisttir, Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim, demiştir bu isimli romanında, bunlar bilinir de, Nâzım Hikmet’in hikâye yazdığı pek bilinmez. Oysa Türkçenin bu büyük şairi yüzden fazla hikâye kaleme almış.
02/11/2016/tarafından Buket Okucu
AHMET ÜMİT’İN KALEMİNDEN: MOSKOVA’DA BİR GECE YARISI
Bu hikâyeyi yaşadım mı yoksa hayal mi ettim, ben de bilmiyorum. Ama o geceyi çok iyi hatırlıyorum; Ocak ayının on beşiydi.
18/10/2016/tarafından Buket Okucu
AYFER TUNÇ’UN KALEMİNDEN: NÂZIMSEVER KÜÇÜK KOMÜNİSTİN HİKÂYESİ
"Öğretmenlerin hepsi çok kızgın, çok tedirgin ve bu suçu işleyeni cezalandırmaya kararlı görünüyorlarmış."
03/10/2016/tarafından Buket Okucu
KÜÇÜK İSKENDER’İN KALEMİNDEN: NÂZIM’IN HİKMETİ
Kimi şairler hayatın peşinde koşar: Onlar aslında kaybettikleri insanlıklarını, hiç tanışmadıkları incelikleri ve fikirleri bulma telaşındadırlar.
21/09/2016/tarafından Buket OkucuDUYURULAR

Atilla Birkiye’den Nâzım Üzerine Yeni Bir Kitap “Bulutlar Piraye Piraye Diye Geçiyor”
13/09/2021/tarafından Oltan Baran
“ŞİİR DÜNYADAN İBARET” KİTABI, MEHMET H. DOĞAN ÖDÜL JÜRİSİ TARAFINDAN “ANILMAYA DEĞER” BULUNDU
Mehmet H. Doğan Ödülü’nün bu yılki sahibi İmgenin İcadı adlı eseriyle Yalçın Armağan oldu. Seçici Kurul Üyeleri, Murat Gülsoy ve Olcay Akyıldız’ın editörlüklerinde hazırlanan Şiir Dünyadan İbaret: Nâzım Hikmet Üzerine Yeni Çalışmalar adlı eserin ise "anılmaya değer" olduğuna karar verdi.
04/05/2020/tarafından Buket Okucu
ŞİİR DÜNYADAN İBARET: NÂZIM HİKMET ÜZERİNE YENİ ÇALIŞMALAR
Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi bünyesinde Olcay Akyıldız ve Murat Gülsoy tarafından yayına hazırlanan Şiir Dünyadan İbaret: Nâzım Hikmet Üzerine Yeni Çalışmalar kitabı Temmuz 2019 itibariyle Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı.
28/06/2019/tarafından Buket Okucu
NÂZIM’I YAZANLAR: 1902 – 2017
Dünya şairi Nâzım Hikmet’in doğumunun yüz on beşinci yılında, Bursa Nilüfer Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi işbirliği ile yürütülen “Nâzım’ı Yazanlar” Projesi, Nâzım’ı Yazanlar: 1902-2017 ismiyle kitap hâline getirildi.
23/03/2017/tarafından Buket Okucu
“BİR KÖŞK VARMIŞ”
Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor programında 9 Mart'ta yayınlanan "Bir Köşk Varmış" hikâyesi, 12 Mart mağdurlarının işkence gördüğü Zihnipaşa Köşkü'nü konu alıyor.
10/03/2016/tarafından Buket Okucu
BİRİNCİ YILIMIZI NÂZIM HİKMET SEMPOZYUMU İLE KUTLUYORUZ
14-15 Aralık 2015 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen “Vakıtları Yakalamak İstiyorum”: Dünden Yarına Nâzım Hikmet Sempozyumu, kendisini her şeyden önce bir kalem işçisi olarak tanımlayan Nâzım Hikmet’in eserlerini, dünyasını, düşlerini farklı disiplinlerden yaklaşımlarla ele almayı hedefliyor. Sempozyum, Türkiye’den birçok üniversitenin yanı sıra Yale, Harvard, Princeton ve California Santa Cruz üniversitelerinden araştırmacıların katılımıyla gerçekleşecek.
01/12/2015/tarafından Buket Okucu
HAYAT-I HAKİKİYE HİKÂYELERİNİ İNTERNETTEN DİNLEYEBİLİRSİNİZ
26 Ekim'de yayınlanmaya başlanan hikâyeleri Açık Radyo Podcast kanalından ve arşivimizden dinleyebilirsiniz.
30/10/2015/tarafından Buket Okucu
TÜRKİYE HİKÂYELERİNİ AÇIK RADYO’DA ANLATIYOR
Hayat-ı hakikiye hikâyeleri, 26 Ekim’den itibaren hafta içi her gün 12:55-13:05 arası Açık Radyo dinleyicileriyle buluşuyor ...
23/10/2015/tarafından Buket Okucu
21 MAYIS: EDEBİYAT & TARİH & SİYASET LİSANSÜSTÜ BULUŞMALARI
Boğaziçi Üniversitesi’nde yürütülen akademik çalışmaları keşfe çıkıyoruz... 21 Mayıs 2015 tarihinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tanışabileceği ve çalışmalarını paylaşabileceği geniş katılımlı bir toplantı düzenliyoruz. Detaylar ve başvuru için...
10/04/2015/tarafından Buket Okucu
SHAKESPEARE CONTEMPORARY SERGİSİNİ 1-2 NİSAN’DA GEZEBİLİRSİNİZ
Bugün, futbol kültürüyle özdeşleşmiş “Fair Play” kavramını 1610’lu yıllarda ilk kez Shakespeare’in kullandığını kim tahmin edebilir?
Ya da V. Henry’de kullandığı “heart of gold” (altın kalpli) deyimini bizzat kendisinin icat ettiğini?
26/03/2015/tarafından Buket OkucuYa da V. Henry’de kullandığı “heart of gold” (altın kalpli) deyimini bizzat kendisinin icat ettiğini?

MERAL DİVİTÇİ TÜRKÇE ŞİİR ÇEVİRİSİ ÖDÜLÜ
2009 yılından itibaren düzenenlenen Nâzım Hikmet Poetry Festival kapsamında verilen Meral Divitçi Türkçe Şiir Çevirisi Ödülü için başvurular 1 Mart 2015 tarihine kadar devam ediyor.
20/02/2015/tarafından Buket Okucu
BOĞAZİÇİ ÖYKÜ YARIŞMASI
Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Kulübünün düzenlediği öykü yarışmasına 1 Şubat'a kadar katılabilirsiniz.
27/01/2015/tarafından Buket Okucu
SHAKESPEARE AKINTIYA KARŞI SEMPOZYUMU
1-2 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan sempozyum için başvurular 1 Şubat'a kadar devam ediyor.
27/01/2015/tarafından Buket Okucu
“NÂZIM HİKMET’LE NASIL TANIŞTIM?” SERİSİNİN İLK VİDEOLARI HAZIR
Okul harçlıklarıyla altı taksitle Nâzım kitapları alanlar, babasının teybe okuduğu Nâzım şiirlerinden etkilenenler, kapağı farklı ama içi Nâzım olan kitaplarla okumaya başlayanlar, Nâzım nedeniyle yargılananlar, sırasına Nâzım dizeleri kazıyanlar...
18/12/2014/tarafından Buket Okucu
ZAFER TOPRAK İLE SERGİ GEZMEYE DAVETLİSİNİZ
"Nâzım Hikmet'in Açlık Grevi: Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası" sergisini Zafer Toprak'tan dinlemek üzere tüm öğrenciler 19 Aralık Cuma günü saat 15:00'te Kriton Curi salonuna davetlidir.
18/12/2014/tarafından Buket Okucu
NÂZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILDI
Nâzım Hikmet'in ailesinin, dostlarının ve sevenlerinin bir arada olduğu bir tören ile açılan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kültür ve sanat araştırmaları yürütmek ve etkinlikler düzenlemek üzere yola çıktı...
16/12/2014/tarafından Buket OkucuEğitim Programları
- ZAFER YENAL İLE YENİ ZAMANLAR SOSYOLOJİSİ 20 EYLÜL’DE BAŞLIYOR04/04/2023 - 00:39
- MODERNLİĞİN 250 YILI: TARİH, TOPLUM VE EDEBİYAT29/03/2023 - 13:57
- TÜRKİYE’NİN 150 YILI: TARİH, TOPLUM VE EDEBİYAT27/10/2022 - 14:00
- OSMANLI EDEBİYATI’NDA KADIN SEMİNERLERİ09/05/2022 - 18:46
- EDEBİYATTA KORKU TÜRÜNÜN KÖKENLERİ VE GELİŞİMİ14/02/2022 - 14:17
- GENÇLER İÇİN YARATICI YAZARLIK UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI04/06/2021 - 17:01
- NÂZIM HİKMET’TEN GÜLTEN AKIN’A, MODERN TÜRK ŞİİRİNİN USTALARI17/06/2020 - 13:56
- YEMEK VE ÖTESİ: GASTRONOMİ, KÜLTÜR VE TARİH17/06/2020 - 13:55
- GENÇLER İÇİN YARATICI YAZARLIK ATÖLYESİ17/06/2020 - 13:54
Projeler
- Leylâ Erbil Bibliyografyası05/07/2021 - 20:44
- Leylâ Erbil Özel Koleksiyonu25/12/2017 - 10:52
- Günümüz Şairlerinde Nâzım Hikmet Etkisi15/07/2016 - 14:52
- Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor12/05/2015 - 11:19
- Nâzım Hikmet’le Nasıl Tanıştım?20/04/2015 - 16:48
- Okullara Nâzım Hikmet Kitapları31/03/2015 - 17:23
Haber bülteni
Video Arşivi
- FİGEN ŞAKACI İLE HINÇAHINÇ22/04/2025 - 05:39
- OYA BAYDAR İLE HATIRLAMANIN VE UNUTUŞUN KİTABI ÜZERİNE22/04/2025 - 05:31
- DİYALOGLAR: ASLA KİMSEYİ ÖLDÜRMEDİ BENİM BABAM, JEAN-LOUIS FOURNIER22/04/2025 - 05:25
- SAMUEL HODGKIN: LOVE, TRANSLATED22/01/2025 - 11:42
- SEPİN SİNANLIOĞLU İLE HOYRAT ÜZERİNE22/01/2025 - 11:32