Kadın yazını var mıdır? Écriture féminine nedir? Kadın yazını her zaman feminist midir? Feminist bir edebiyat tarihi yazılmalı mıdır? Jino-eleştiri bir imkân mı yoksa bir tuzak mı? Peki metnin cinsiyeti olur mu? Metnin sesi yazarın cinsiyetine göre değişir mi? Kadınlar kadın karakterleri mi yoksa erkek karakterleri mi daha iyi yazar?
Safiye Erol’u sahipsiz bırakan, Nezihe Meriç’i kanonun kıyısına atan, Peride Celal’i unutturan, Selçuk Baran’ı küstüren, Leylâ Erbil’i ödüllerden soğutan bir edebiyat kamusu ve tarihinden, yıllar yılı erkek sesinin ve zihninin merkezde olduğu bir edebiyat eleştirisinden kurtulduğumuzu söyleyebilir miyiz? Bugün tüm bu şartların değiştiğini düşünüyoruz ama güçlü bir eril geleneği kırmak o kadar kolay mı?
Bu ve benzeri soruları, meseleleri eleştirmenlere ve akademisyenlere değil de edebiyatı yaratan öznelere yani yazarlara sormak istedik. Onların yazarlık deneyimlerini, metinle mücadelelerini, kadın yazar kavramı ve etrafındaki tartışmalar hakkında ne düşündüklerini, bugünün dünyasında kadın olarak yazmayı konuştuğumuz yazarlar buluşması 7 Mart 2022 Pazartesi günü saat 14:00-17:45 arasında Olcay Akyıldız ve Zeynep Uysal moderatörlüğünde iki panel olarak gerçekleşti.
Günümüz edebiyatının yükselen isimleri Talin Azar, Belma Fırat, Zeynep Göğüş, Ayşen Işık, Fatma Nur Kaptanoğlu, Müge Koçak, Hande Ortaç, Banu Özyürek, Nurhan Suerdem, Sezen Ünlüönen, Mevsim Yenice ve Irmak Zileli bizlerleydi.